Faiz Hesaplama


Basit faiz hesaplama, ana paranızı herhangi bir şeye yere yatırdığınızda elde edeceğiniz faiz miktarını ve sonucunda elde edeceğiniz para miktarını hesaplamanızı sağlar.

Bu basit faiz hesaplama aracını kullanarak, ana paranızı faize yatırdığınızda çeşitli vade seçenekleri ve faiz seçeneklerini kullanarak ne kadarlık bir para elde edeceğinizi hesaplayabilirsiniz. Tabii ki buradaki ana para sizin sahip olduğunuz borç da olabilir, eğer durum böyle sonucunda elde edeceğiniz miktar sizin toplam ödeyeceğiniz para miktarı da olabilir.



Faiz nedir?

Faiz, bir borcun ya da yatırımın belirli bir süre için ödenmesi gereken bedeldir. Temelde, bir borcun kullanımı ya da paranın bir süre için başka birine verilmesi karşılığında ödenen ücret olarak tanımlanabilir.

Faiz türleri nelerdir?

1) Basit Faiz: Ana para üzerinden hesaplanır ve vade sonunda ödenir. Örneğin, 100 TL'lik bir borcu %10 basit faizle verildiğinde, bir yıl sonra borç 110 TL olur.

2) Bileşik Faiz: Faiz, vade sonunda ana para üzerine eklenir ve bir sonraki dönem için hesaplanır. Bu nedenle, bileşik faiz hesaplama sürecinde ana para artar. Örneğin, yılda %10 bileşik faizle 100 TL yatırım yaptığınızda, ilk yıl sonunda 110 TL olur, ikinci yıl sonunda ise 121 TL olur.

3) Nominal Faiz: Nominal faiz, bir yıl içindeki faiz oranını ifade eder. Örneğin, %12 nominal faiz oranı yıllık %1 faize denk gelir.

4) Gerçek Faiz: Gerçek faiz, enflasyon gibi diğer faktörlerin hesaba katıldığı, paranın gerçek alım gücünü gösteren faizdir.

Basit Faiz Hesaplama ile İlgili Açıklamalar

Bu basit faiz hesaplama aracının kullanımı oldukça kolaydır.

  • Anapara kısmına, ne kadarlık bir yatırım yapacağınızı ya da ne kadarlık bir borcunuz olduğunu girmelisiniz.

  • Faiz oranı kısmına, bu paraya bağlı olan faiz oranını girmelisiniz. Ayrıca faiz oranınız aylık, yıllık, ya da günlük periyotlarından hangisiyse, bunu belirtmelisiniz.

  • Vade kısmına ise ne kadar süre sonraki faiz miktarını hesaplamak istiyorsanız bunu girmelisiniz.

Faiz Hesaplama Örnekleri

1) Diyelim ki 150000 lira ana paramız var, ve %5 aylık faiz işlendiğini biliyor olalım.

2) 3 yıl sonraki faiz miktarını ve ana paranın ne kadar olacağını hesaplamak istersek

3) Ana para girdisine 150000, faiz orani girdisine 5 girilir ve aylık seçeneneği seçilir, son olarak vade girdisine 3 girilir ve yıllık seçeneği seçilir.

4) Bu işlemler sonucunda faiz miktarını 270000 lira olur ve odenecek\kazanilacak para miktari da 420000 lira olur.